Logo loading
Keresés

Indiai-óceán virága – Maldív-szigetek

Hunyja le szemét és képzeljen el egy csendesen ringó függőágyat, szélfútta pálmalevelek között és mindez megkoronázva a végtelen kék tengerrel. Lábunkat a hullámok mossák és ujjaink között a lágy, puha homok folyik keresztül… Tekintetünk elkalandozik a ragyogó türkizkék vízen…
A Maldív-szigetek egész évben kedvelt úticél. A csendet és nyugalmat keresők körében igen népszerű a kellemes klímája, a magányos strandjai és a békés környezet miatt.

A lakosság indiai, valamint szingaléz és maláj származású. Az őslakosok közül kb. 100-200 él még. A sziget összes lakója muszlim. Autók és utcák csak két helyen, a fővárosban ill. Fuvamullah-szigeten találhatók. Bal oldali közlekedés van, amit a britektől örököltek. Egy-egy szigeten 200-300 ember lakik, a szigetek önellátóak, így csak a főbb élelmiszereket, a rizst és a teát importálják Indiából. A korallok mészkövet biztosítanak, amelyet építőanyagként használnak fel. A fő kultúrnövény a kókuszpálma, évi 13-15 ezer tonna kókuszdiót termelnek, melyet élelmiszerként hasznosítanak és exportálnak is. A pálmafákat rengeteg dologra hasznosítják: olaj, cukor, ecet, tüzelőfa, kötél, csónak és házak építőanyaga.

Világító tengerpart a Maldív-szigeteken

Érdemes búvárkodni menni, hiszen majdnem minden szigetnek van  saját cápa és manta megfigyelő helye. Sőt, a szörfösök is kedvelik az Indiai-óceáni hullámokat. Egy tajvani fotós, Will Hoa, a Maldív-szigeteken nyaralt, ahol csodálatos jelenséget sikerült megörökítenie. Gyönyörű kék színben ragyogott a tengerpart, amit a partra sodródott fitoplanktonok árasztottak magukból. A jelenséget biolumineszcenciának hívják. A szigetek ritkán emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből és egyikük területe sem nagyobb 13 km²-nél. Érdekesség, hogy ez az ország rendelkezik a legalacsonyabban fekvő legmagasabb ponttal, tekintettel arra, hogy a Maldív-szigetek legmagasabb pontja mindössze 2,4 m tengerszint fölött.
Igen népszerű – és sokak vágyálma – a sekély tengerben, cölöpökön álló bungalókban tölteni a nyaralást. A Soneva Gili Resort & Six Senses Spa 44 cölöpön álló bambuszvilla 200-250 négyzetméteres, így ezek a legnagyobbak a Maldív-szigeteken. De egy – az úgynevezett Private Reserve – meghökkentő méretű: 1400 négyzetméter áll a vendégek rendelkezésére. Ezzel vitathatatlanul a messze a legnagyobb víz feletti villa a világon.