Logo loading
Keresés

Jordánia

„Rózsavörös város – feleannyi idős, mint az örökkévalóság”
Körülbelül 2000 évvel ezelőtt Jordániában volt a sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa, Petra.
A Biblia szerint Mózes itt fakasztott vizet a sziklából a szomjazó zsidóknak, akik a Kánaán felé tartottak.

Letűnt korok emléke- Jordánia-Petra

A 3000 évvel ezelőtti Nabateus kultúra nyomain épült csodálatos, UNESCO világörökség részét képező Petrán keresztül vonultak a zsidók az ígéret földjére, itt keresztelték meg Jézust, s még számtalan bibliai táj és történet helyszínét érintjük. Bár a nabateus dinasztia elbukott, a nép több mint egy évszázadon át együtt élt a rómaiakkal. A város ez idő alatt sem veszített pompájából, a rómaiak felépítették a színházat és az oszlopsoros utat. A Vádi Músza („Mózes völgye”) varázslatos természeti környezete és az emberi kéz alkotásai harmonikusan olvadnak össze. A Római hódítás nyomai, a keresztesek várai mind egy időutazás részét képezik.
1989 után hatalmas turistaáradat érte el Petrát, Steven Spielberg nagy sikerű kalandfilm-sorozatának harmadik, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című epizódja hatására, amelynek zárófejezeteit a Szik szurdokban és a Haszné al-Faraúnban („Fáraó kincstára”) forgatták. A film megsokszorozta Petra ismertségét Amerika- és Európa szerte.

A Vörös-tenger búvárparadicsoma

A történelmi emlékek fényét csak emeli, hogy olyan csodálatos természeti tájak találhatóak Jordániában, mint a hőforrások, a szédületes kanyonok, az ezeket összefogó Holt tenger, valamint a búvárok paradicsoma, a Vörös-tenger. A búvárok előszeretettel választják Akabát (Aqaba) célpontként, melyet a „Vörös-tenger búvárparadicsomának” is szoktak nevezni. Ez Jordánia egyetlen tengeri kikötője, ahol télen sem megy nagyon 20 fok alá a hőmérséklet.

A hét dombra épült Amman, Jordánia fővárosa, ahol az elmúlt és a modern korok építészetének meghökkentő kombinációjával találkozhatunk. Minaretek imára hívó hangja, fehér házak, kebab árusok és kávézók, bazárok és ősi civilizációk emlékei őrzik ezt a nyüzsgő, soha nem nyugvó várost.