Logo loading
Keresés

Mexikóváros Mexikó fővárosa és egyben a legnagyobb városa. Lakossága az elővárosokkal együtt több mint 21 millió fő és ezzel a világ egyik legnagyobb városai között tartják számon. Területének nagy része a tengerszint felett körülbelül 2230–2250 méter magasságban fekvő sík terület, de a külső kerületek utcái már a hegyekre kúsznak fel.

Mexikóváros érdekessége hogy itt működik a világ legolcsóbb és legtisztább metrója.

A világ legnagyobb tere, a Zocalo, Mexikóváros történelmi városrészében található, tér egyik ékessége a Catedral Metropolitana, mely az építészeti stílusok különleges kombinációja és egyúttal a legnagyobb Dél-Amerikában. Érdekesség, hogy 2007-ben Mexikóvárosban találtak rá egy időkapszulára, amelyre 1791. május 14-i dátumot véstek.
A Plaza de la Constitucion/ Nemzeti Palota a nemzeti vezérkar székhelye, illetve itt kapott helyet a nemzeti kincstár is. Pihenésként sétálgathatunk Mexikóváros  azték piactéren, az Alemada-n, majd a Soumaya Múzeumba is ellátogathatunk, ahol többek között Rodin, Picasso, Van Gogh, Monet remekműveit csodálhatjuk meg.

Mexikóváros legnagyobb parkjában, a Bosque de Chapultepec-ben található az Antropológiai Múzeum, itt a spanyol hódítások előtti korból származó páratlan értékű műkincsekkel és az azték kultúra jelképeivel ismerkedhetünk meg. Itt található Mexikóváros védőszentjének temploma, a Guadalupei Szent Szűz bazilika, ahol sötét bőrű mesztic nő képében jelent meg a Szűzanya 1531-ben, ezért épült ide1709-ben az első bazilika. A fővárostól északra fekszik az UNESCO világörökségének része Teotihuacán, ahol a Nap és a Hold piramist minden Mexikóba látogató turista életében egyszer legalább megmássza. A tetejéről megcsodálhatjuk a romvárost, mely a VI. században épült és a világ 5 legnagyobb települése között tartják számon. A halottak sugárútja (Calzada de los Muertos) köti össze a két nagy piramist, amelyek számtalan, jó állapotban fennmaradt színes falfestményeikről világhíresek.