Logo loading
Keresés

A Yucatán-félsziget Közép-Amerikában, Mexikó délkeleti részén elhelyezkedő félsziget, amely a Karib-tengert (a Hondurasi-öbölt) választja el a Mexikói-öböltől. Legészakibb pontja a Cabo Catoche. Sajnos gyakran sújtják hurrikánok a Yucatán-félsziget területét. Valaha itt volt az ősi maja civilizáció központja.A Yucatán-félsziget nagy része lapos, trópusi terület buja dzsungelekkel, a déli részen esőerdőkkel. A keleti part mentén a világ második legnagyobb egybefüggő korallzátonya határolja, és itt található a világ egyik legnagyobb atollja is, a Banco Chinchorro.

A Yucatán- félszigeten számos óriási lagúna, mangrove mocsár található emellett állat- és növényvilága egyedülálló.

A Yucatán-félsziget egyik jellegzetessége az egyedülálló karsztos kőzetből kialakult több száz cenote, ezek édesvízzel telt, 4-5 méter mélytől 50-60 méter mélységig beomlott kör alakú barlangok. A dinoszauruszok kihalásának fő okaként megjelölt Chicxulub-krátert is ezek segítségével fedezték fel.

Ritkán találkozik az ember még egy olyan hellyel ahol a kulturális feltöltődésre vágyók és a kikapcsolódni kívánók ugyanúgy megtalálhatják számításaikat. Világhírű történelmi emlékei, romjai a Földön egyedülállók, ugyanígy természeti szépségei is, mint trópusi esőerdői, hegyvidékei valamint száraz szavannái, emellett a fantasztikus 130 km hosszan elterülő Maya Riviéra strandjai közül például a világhírű Cancun és Tulum.

Nem számít, hogy kulturális- vagy szabadidős kikapcsolódást választ, a mexikói konyha mindig újabb kalanddal kecsegtet, a keményítő számos folyékony és szilárd felhasználási módjával.  Ezzel szemben a térség többi konyhája kevésbé erős és karibi ihletésű.