Logo loading
Keresés

Régiók

Ciprus

 

Ciprus a szerelem szigete, a legenda szerint a környező tengerekben született Aphrodité, a szerelem istennője.

Ciprus a kényelmes, gondtalan és biztonságos nyaralás tökéletes helyszíne. A meleg időjárás, a kellemes tengervíz és a helyiek kedvessége életünk egyik legszebb emlékévé teheti az itt eltöltött napokat.

 

Felhőtlen nyaralás – Cipruson szó szerint felhőtlen

 

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, lakosainak száma 725 000 fő. 1974 óta mesterségesen kettéosztott ország. A déli területek, a sziget kb. 70%-a Ciprusi Köztársaság fennhatósága, az északi területek török fennhatóság alatt állnak.

Évente 340 napsütéses nap és 56 kék zászlós minősítésű strand várja a felhőtlen nyaralásra vágyókat, ami itt szó szerint felhőtlen, ugyanis a nyári hónapokban az égbolton még a felhők is ritkák, eső pedig egyáltalán nem esik. A legszebb tengerpartok a sziget keleti felén találhatók Ayia Napától Protarasig.

Az északi parton, ahol az olíva- és szentjánoskenyérfák nőnek, található egy 1.024 m magas homokkő hegylánc. A sziget közepén húzódó Trodosz-hegység évszázados kolostoraival is kötelező látnivaló: a frissítő hegyi levegő, az aprócska falvak tele vannak helyi kézművesek alkotásaival.
Protarastól északra található az egykor virágzó nyaralóváros, Famagusta. 1974-ben a törökök kiűzték az itt lakókat és a turistákat, azóta a világ egyik leghíresebb szellemvárosa. Kirándulócsoportok egy kis részét látogathatják az amúgy teljesen elzárt városnak, amely igazán megdöbbentő látvány: az egykor fényűző szállodák 40 éve pusztulnak, az elhagyott bárpultokon még ott sorakoznak a poharak, a szekrényekben a hátrahagyott ruhák, az utakat pedig elborítja a növényzet.

 

Zorbász, a görög Cipruson

 

Ciprus tökéletes úticél a gondtalan kikapcsolódásra vágyók számára: végtelen homokos tengerpartok, türkizkék tenger, ezernyi látnivaló és kényelmes szállodák várják turisták ezreit, köztük Hollywood csillagait is. Elizabeth Taylor és Richard Burton is gyakran nyaralt a szigeten.

Níkosz Kazandzákisz görög regényíró, költő, drámaíró és gondolkodó, aki a híres Zorbász, a görög című regényt írta a következőt mondta: „A világ végéig is elmehetsz, nem találsz még egy ilyen szigetet, mint Ciprus!”

A ciprusiak életének középpontjában a család és a templom áll. A különböző generációk közel laknak a szülőkhöz, ragaszkodnak a régi szokásokhoz, hagyományokhoz. A legnagyobb vallási ünnep a Húsvét.

Nincs találat

Vissza